Skip to content

De weg van de krijger

Budo betekent letterlijk ‘de weg van de krijger’ en is een verzamelnaam voor (van oorsprong) Japanse vechtkunsten. In hedendaagse budo staat persoonlijke ontwikkeling centraal. Dat kan fysiek zijn, maar ook zeker mentaal. Door constante training ontdekt de beoefenaar zijn grenzen, leert zijn ongeduld te beheersen, krijgt respect voor zijn omgeving en leert energie in de ‘juiste’ dingen te steken.

Veel van wat ik in budo heb geleerd is toepasbaar in het hele leven. Bijvoorbeeld op creatieve processen, op conflicten of uitdagingen. Ik vind het leuk om ook veel over andere budo op te zoeken en interviews met beoefenaars te beluisteren. Halverwege dit filmpje wordt Babs Olusanmokun geïnterviewd over zijn visie op Braziliaans jiu jitsu.

Zo praat hij bijvoorbeeld over toewijding. Zo stelt hij dat ‘de jongens die nu aan de top zitten’ van zijn sport bereid zijn om fulltime te trainen. Dat ze bereid zijn om grote offers te brengen, maar buiten dat ook uitzonderlijk getalenteerd zijn. ‘Do something six hours a day and anybody’s gonna be good at anything’. Ontnuchterend, maar waar. Als je bereid bent om je tijd op te offeren kun je ergens goed in worden, maar om de absolute top te bereiken moet je waarschijnlijk ook uitzonderlijk getalenteerd zijn.

Of zijn visie op ontwikkeling. Babs zoekt constant redenen om te verliezen. Hij zorgt ervoor dat hij zich in ongemakkelijke posities laat brengen. Hij probeert nieuwe ‘funky’ technieken zich eigen te maken om zich ertegen te kunnen weren. ‘If you’re not gonna explore or experiment, you ain’t going anywhere’. ‘You have to lose during training, a lot.’

Bij onze kendo-club in Groningen gebruiken we regelmatig de frase ‘Huilen in de dojo, lachen op het slagveld’. Dan, maar ook in de oefenruimte, op mijn werk op de Academie voor Popcultuur, in relaties, overal, ontdek ik weer hoe belangrijk het is om plekken te hebben waar je oefent, waar je op je bek kunt gaan, waar je wordt uitgedaagd, waar het oncomfortabel is. Dat is voor mij budo en het is al tien jaar mijn belangrijkste bron van inspiratie en energie.