Skip to content

Een maand zonder smartphone

Een maand geleden besloot ik dat ik wilde proberen om een tijdje geen smartphone te gebruiken. Ik vond de afleiding veel te groot, het constante checken van e-mail, whatsapp, twitter, m’n saldo enzovoorts. Ik ging naar de winkel, eigenlijk alleen om me te oriënteren, maar toen ik aan de beurt was vroeg ik maar gewoon dat ik op zoek was naar een telefoon die helemaal niets kon. De vrouw achter de balie keek me wat verwonderd aan, maar kwam even later terug met een Nokia 108. Ik kon de telefoon (17 euro) van mijn spaarpunten betalen. Kosten van de overstap: 0 euro

De Nokia 108 kan:
-bellen
-smsen (als je heel veel geduld hebt, want ouderwets smsen duurt verschrikkelijk lang)
-Snake spelen
-fotograferen (als je er een geheugenkaartje in doet, wat ik niet gedaan heb)

Ook kon ik mijn contacten niet overzetten naar deze nieuwe telefoon, dus momenteel staan er ongeveer 10 telefoonnummers in mijn adresboek. Nu, een maand later, ben ik heel erg blij met mijn keuze. Ik gaf mezelf de vrijheid om elk moment terug te kunnen schakelen, ik hoef alleen maar mijn SIM-kaartje weer in mijn iPhone te doen en weer internet bij mijn abonnement te nemen en de situatie is weer zoals hij was. Ik heb daar geen moment behoefte aan gehad, dus mijn iPhone ligt thuis en zit op de wifi zodat ik thuis wel makkelijk bankzaken kan doen en groepsapps waar ik in zit kan blijven volgen. (Whatsapp werkt ook zonder SIM-kaart), onderweg hoef ik me alleen maar bezig te houden met bellen of gebeld worden.

De Nokia hoef ik ongeveer één keer per week op te laden, maar de grootste voordelen zijn de rust aan je kop. Ik kan me veel beter concentreren op waar ik mee bezig ben, genieten van de omgeving of me even vervelen. Dat het een stuk goedkoper is natuurlijk ook prettig. Ik had verwacht dat ik vaker in situaties terecht zou komen waarbij een smartphone handig, of bijna onmisbaar zou zijn. De weg kwijt, iets opzoeken, dat soort dingen, maar dat is me nog niet één keer gebeurd. Kortom, leve de domme telefoon! Leve de rust!