Skip to content

Jezelf saboteren

Regelmatig tref ik studenten die worstelen met het veranderen van hun gewoontes. Ze halen gevoelsmatig niet ‘alles eruit wat erin zit’ en vinden het moeilijk om de rust en concentratie te vinden om aan de slag te gaan. At any given time werk ik aan ongeveer vijftien verschillende projecten tegelijk, voor mijn werk, mijn masteropleiding, voor sport of wat dan ook. Ik worstel eigenlijk altijd met ongeveer dezelfde problemen, maar doordat ik die worsteling al wat langer voer heb ik een belangrijke strategie gevonden die voor mij werkt: jezelf saboteren.

In plaats van proberen op karakter of zelfdiscipline je (slechte) gewoontes te veranderen, is het veel makkelijker om jezelf van te voren al te saboteren. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk je wekker. Zonder wekker zou je rustig blijven liggen, maar door die van te voren te zetten saboteer je jezelf.

De valkuilen die ik overwonnen heb op deze manier zijn het veel te veel checken van social media als Facebook en Twitter en elke dag (te veel) koekjes eten. Voor die eerste gewoonte heb ik twee belangrijke sabotages ge├»nstalleerd: ik gebruik buitenshuis geen smartphone en ik heb de ‘WasteNoTime’-app ge├»nstalleerd in mijn browser. Deze extensie staat me toe om elke dag maximaal 15 minuten gebruik te maken van social media. Wat betreft de koekjes: voor mij werkt het om ze simpelweg niet te kopen.

Dus, als je moeite hebt een bepaalde gewoonte te doorbreken, probeer dan eens om op een creatieve manier het voor jezelf onmogelijk te maken om die gewoonte door te zetten. Soms zul je behoorlijk ver moeten gaan, maar het blijft makkelijker dan in jezelf een verandering te forceren.